Verlaagd btw-tarief van 6% voor de afbraak en wederopbouw van woningen.

Fiscaal

Het verlaagd btw-tarief van 6% voor afbraak en wederopbouw is vanaf 1 januari 2024 enkel nog van toepassing op particuliere bouwheren.
Dit betekent dat bouwpromotoren, ongeacht of ze een rechtspersoon of een natuurlijke persoon zijn, voortaan het normale btw-tarief van 21% moeten betalen.

Voorwaarden

Om het verlaagd btw-tarief van 6% te kunnen genieten, moet voldaan zijn aan de volgende voorwaarden:

  • De bouwheer moet een particulier zijn.
  • Het moet gaan om de afbraak en wederopbouw van een woning.
  • De woning moet de enige eigen woning van de bouwheer zijn (dit voor 5 jaar) (Woningen waarvan u door een erfenis mede-eigenaar, blote eigenaar of vruchtgebruiker bent, tellen niet mee).
  • De herbouwde woning moet voldoen aan de energienormen die gelden op het moment van de eerste ingebruikname.
  • de herbouwde oppervlakte mag maximaal 200 m² bedragen.
  • Het gebouw moet na de uitvoering van de werken uitsluitend of hoofdzakelijk gebruikt worden als enige privéwoning. De eigenaar kan een deel van de woning dus voor zijn beroep gebruiken, maar tweede verblijven en woningen om te verhuren komen niet in aanmerking.

Berekening

Het verlaagde tarief geldt enkel voor de afbraak- en wederopbouwwerken zelf. Op de andere kosten zoals de architect, veiligheidscoördinator en ingenieur betaal je nog steeds 21% btw.  

Belangrijk

De nieuwe regeling voor het verlaagd btw-tarief van 6% voor afbraak en wederopbouw is van toepassing op werken die gefactureerd worden vanaf 1 januari 2024.

Kantoor gesloten

Het kantoor zal gesloten zijn op donderdag 9 mei en vrijdag 10 mei 2024. 

Contacteer ons